Verbeeldingskracht
In alle stromingen en methoden van coaching, counseling en therapie wordt bewust of onbewust gebruik gemaakt van het menselijke beeldend vermogen, de imaginatie. En niet voor niets. Het is al heel lang bekend dat verbeeldingskracht sterker is dan wilskracht.
De menselijke verbeeldingskracht is jouw vermogen om mentale beelden, ideeën en/of gevoelens op te roepen, zonder dat je deze zintuigelijk waarneemt. Onze verbeeldingskracht komen wij tegen in fantasie, metaforen, visualisaties, imaginaties, dromen, etc.. Het is onze imaginaire wereld. Een gezonde verbeeldingskracht geeft aanzet tot creativiteit, initiatieven nemen, relativeringsvermogen en ontwikkeling.
Trance is een voorwaarde om beelden te zien en op te laten komen. Je kent dat gevoel vast wel, dat je ontspannen op je stoel zit met een warme kop thee in je handen en in gedachten beelden voorbij ziet komen. Hoe jouw eerste vakantiedag er uit zal zien, of hoe je iets wilt maken of creëren. Zonder trance en imaginatie zal er geen verandering, heling en groei zijn.
Er is een andere belangrijke reden om verbeeldingskracht te gebruiken in therapie en counseling. Veel problemen van cliënten vinden hun oorsprong in de pre-oedipale (deels pre-verbale) ontwikkelingsfase en zijn daarom in woorden en zinnen moeizaam tot uitdrukking te brengen.
Werken met jouw verbeeldingskracht
Naast onze gesprekken tijdens het coaching- en counselingstraject, zet ik ook interventies in gericht op visualisaties, als ook verschillende beeldende werkvormen zoals tekenen, schilderen, collages, kleien. Door deze werkvormen ga je verbeelden wat er binnen in jou leeft, maak je je emoties zichtbaar. Beeldende ervaring is niet nodig en het gaat niet over ‘mooi’, het is puur ondersteunend aan je proces.
Jij staat centraal, niet de methode
In de sessies pas ik verschillende interventies en technieken toe uit diverse disciplines, omdat bewezen is dat niet één methode of discipline de beste is. De werkzaamheid ervan wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de structuur van jouw psyche en jouw probleem en de veranderingsfase waarin jij je bevindt.
Tijdens de intake kijken we samen naar welke aanpak voor jou het beste is en het beste bij jou past. Het is dus een aanpak op maat, waarin jij centraal stel, en niet de methode.
Praktijkruimte Nieuwe Zin & atelier in de oude stolp